Tot 1 juli is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Dat betekent ook dat we als land momenteel de onderhandelingen leiden over de EU-richtlijn Webtoegankelijkheid. En dat we het verschil kunnen maken als het gaat om toegang tot publieke diensten voor mensen met een (visuele) beperking. Reden genoeg voor de Oogvereniging en de MaculaVereniging om samen met de European Blind Union (EBU) actief campagne te voeren. Steunt u de campagne ook? Lees hieronder hoe u kunt meedoen via twitter.
EU-richtlijn Webtoegankelijkheid: wat willen we precies?
Of het nu gaat om internetbankieren, je online inschrijven voor een studie of het boeken van een (internationale) treinreis: iedereen met of zonder (visuele) beperking moet van deze diensten gebruik kunnen maken, vindt European Blind Union (EBU) samen met de aangesloten organisaties, waaronder de Oogvereniging en de MaculaVereniging.
Onze belangrijkste eisen voor de EU-webrichtlijn zijn dan ook:
- dat de richtlijn niet alleen geldt voor digitale informatie van de overheid, maar voor alle publieke diensten (dus bijvoorbeeld ook openbaar vervoer, betalingsverkeer, zorg- en onderwijsinstellingen).
- dat de toegankelijkheid van apps in de richtlijn wordt opgenomen. In de huidige voorstellen staat niets over apps, terwijl steeds meer informatie via mobiele telefoons wordt geraadpleegd.
- dat de richtlijn gaat over álle vormen van digitale informatie. In de huidige voorstellen voor de richtlijn staan nog vele uitzonderingen, zoals toegankelijkheid van intranets & extranets, bestaande PDF-documenten en informatie van derden op websites van de publieke diensten, zoals social media.
Meer over onze eisen voor een goede EU-richtlijn Webtoegankelijkheid vindt u op de website van de EBU. (Engelstalig).
Doe mee met de campagne!
Nederland speelt als procesbegeleider een belangrijke rol in het onderhandelingsproces voor de EU-richtlijn Webtoegankelijkheid. Voor ons land is er dan ook een belangrijke taak weggelegd om aandacht te vragen voor dit onderwerp en te zorgen dat onze belangen worden meegenomen. De Oogvereniging en de MaculaVereniging leveren dan ook een actieve bijdrage aan de Europese lobby.
Doet u met ons mee? Dat kan al heel eenvoudig door de volgende tweet te plaatsen:
EU-onderhandelingen #WebAccess directive: Blinde en slechtziende mensen willen toegankelijke websites en apps! @EU2016NL @euroblind #a11y
Breed gedragen
Mensen met een visuele beperking staan niet alleen in hun strijd voor toegankelijke websites en apps. Op 10 maart 2016 heeft een groot aantal Europese non-profitorganisaties een open brief gepubliceerd om het belang van digitale toegankelijkheid te onderstrepen. Organisaties die de brief hebben ondertekend zijn onder andere het European Disability Forum, AGE Platform Europe en de European Union of the Deaf. Lees de brief en het persbericht op de website van de European Blind Union (EBU).
Meer weten?
Neem contact op met de Ooglijn:
- Telefoon: 030 29 45 444 (Bereikbaar op maandag t/m donderdag van 10.00 tot 15.30 uur.)
- E-mail: ooglijn@oogvereniging.nl.
- Website: www.oogvereniging.nl/ooglijn/.
- Twitter:@ooglijn
Bron: https://www.oogvereniging.nl/2016/03/eu-richtlijn-webtoegankelijkheid/
[/responsivevoice]