Definitie van doofblindheid
De algemeen geaccepteerde definitie van doofblindheid is door het Platform Doofblindheid vastgesteld in 1999:
“Doofblindheid is een combinatie van doof-/slechthorendheid en blind-/slechtziendheid. Doofblindheid belemmert mensen in hun communicatie, het verwerven van informatie en de mobiliteit. Zonder aanpassingen, hulpmiddelen en/of ondersteuning van anderen kunnen doofblinde mensen niet vanzelfsprekend deelnemen aan het dagelijkse en het maatschappelijke leven.”
Doofblind klinkt zwaar, zeker voor mensen die niet volledig doof en/of blind zijn. De problemen die deze mensen tegenkomen in het dagelijks leven, hebben echter opvallende overeenkomsten. Door de zintuiglijke beperkingen kost het bijzonder veel moeite om overzicht te hebben en te begrijpen wat er gebeurt. Dit wordt ‘fragmentarisch waarnemen’ genoemd. Hierdoor kosten alle dagelijkse bezigheden veel meer tijd en energie dan voor mensen zonder zintuiglijke beperkingen. Ook de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt de term doofblindheid.
Wat is doofblindheid?
- Doofblind is een combinatie van niet (goed) kunnen horen en niet (goed) kunnen zien. Daardoor ervaar je moeilijkheden met communicatie, de toegang tot informatie en mobiliteit.
- Doofblindheid betekent dat je steeds meer bent aangewezen op hulpmiddelen en op hulp van anderen.
- •Doofblind is een gehoorverlies van 35 decibel of meer, een gezichtsverlies in scherpzien van 0.30 of minder en/of een gezichtsveld van 30º of mindder.
Wat is doofblindheid niet?
- Doofblind betekent niet altijd dat je helemaal doof én helemaal blind bent. Veel mensen met doofblindheid kunnen nog iets horen of zien.
- De beperkingen die je hebt, zijn niet een optelsom van de beperkingen van doofheid en blindheid. Er zijn nieuwe of sterkere beperkingen. Dit wordt vaak aangeduid met 1+1? 2. Als je doof bent, communiceer je bijvoorbeeld in gebarentaal. Je compenseert de doofheid met je ogen. Als je blind bent, compenseer je met je oren. Als je doofblind bent, is compensatie lastig. Als je bijvoorbeeld naast doof ook blind wordt, kun je vierhanden-gebarentaal leren. Je voelt dan andermans gebaren met je handen. Zo kun je blijven communiceren, maar het zal je wel meer energie kosten dan vroeger./li>
Slechtziendheid en slechthorendheid
Onder slechtziendheid verstaan we een visus (gezichtsvermogen) van minder dan 30% en/of een gezichtsveld kleiner dan 30 graden.
Mensen met doofblindheid hebben een visus van minder dan 30% en/of een gezichtsveld kleiner dan 30 graden in combinatie met een verlies van meer dan 35 dB aan het beste oor.
Nederland telt naar schatting tussen de 33.000 en 38.000 mensen met doofblindheid. Ongeveer 10% heeft ook een verstandelijke beperking. Daarvan zijn:
- Van een kleine 100 mensen is bekend dat ze doofblind geboren zij.
- Tussen 30.000 en 35.000 mensen zijn na hun 55e jaar doofblind geworden.
- Ongeveer 1.000 mensen zijn voor hun 55e jaar doofblind geworden.
- Ruim 3.500 mensen hebben ook een verstandelijke beperking.
Vormen van doofblindheid
Er worden 3 vormen van doofblindheid onderscheiden:
- Aangeboren doofblindheid / congenitale doofblindheid– Doofblind vanaf de geboorte: Wanneer een kind vanaf de geboorte doofblind is, zijn contact leggen en communiceren de eerste grote uitdagingen. Niet alleen voor de doofblinde zelf, maar ook voor de ouders, familie, leraren en andere betrokkenen.
- Vroegverworven doofblindheid– Doofblind op jonge of volwassen leeftijd: Op jonge of volwassen leeftijd doofblind worden betekent een ingrijpende verandering in je leven. De eerste veranderingen in zien en/of horen lijken misschien nog wel heel minimaal, maar ze stapelen zich beetje bij beetje op. Heel geleidelijk.
- Ouderdomsdoofblindheid– Doofblind op oudere leeftijd: Op oudere leeftijd slechter zien én horen wordt niet snel als doofblind herkend. Het gaat meestal om een toevallige combinatie van slechter zien én horen. Door revalidatie en persoonlijke begeleiding kunnen uw zelfstandigheid, sociale contacten en activiteiten – waar mogelijk – behouden blijven.
Bronnen:
[/responsivevoice]