Bron: http://www.visio.org/
18 februari 2013
Koninklijke Visio gaat massief inzetten op verbetering van de veiligheid van leerlingen, cliënten en medewerkers. Aanleiding hiervoor zijn de aanbevelingen van de onafhankelijke onderzoekscommissie. Visio had de commissie ingesteld nadat in juli 2012 gebleken was dat een (inmiddels voormalige) onderwijsassistent mogelijk seksueel misbruik met enkele leerlingen van de Visioschool in Huizen heeft gepleegd. De commissie heeft onderzocht hoe er mogelijk misbruik kon plaatsvinden. Het doel van het onderzoek is lering te trekken, omdat Visio haar leerlingen en medewerkers een veilige omgeving wil bieden.
De onderzoekscommissie bestaat uit drie deskundigen die geen dienstverband hebben bij Koninklijke Visio; de voorzitter is mevrouw prof. dr. Edith Hooge. De commissie is zorgvuldig te werk gegaan, heeft veel documenten bestudeerd, en gesproken met zowel ouders als medewerkers. Op 14 februari 2013 heeft de onderzoekscommissie haar bevindingen op verzoek van de Raad van Bestuur in twee bijeenkomsten met ouders respectievelijk medewerkers toegelicht.
Aanbevelingen
“Uit het onderzoek rijst het beeld van een school waarin leiding en medewerkers zich met grote betrokkenheid inzetten voor de ontwikkeling en het welzijn van de leerlingen met visuele en meervoudige beperkingen”, geeft de voorzitter van de onderzoekscommissie mevrouw prof. dr. Edith Hooge aan. Toch kon het gebeuren dat een onderwijsassistent mogelijk seksueel misbruik pleegde met leerlingen. “Wij concluderen op basis van de analyse van de gebeurtenissen op de school dat Visio op drie hoofdlijnen beter moet presteren om de risico’s van seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag zoveel mogelijk te voorkomen. Visio moet het bewustzijn onder medewerkers vergroten dat seksueel misbruik ook in de eigen werkomgeving kan gebeuren. Ook moet Visio investeren in kennis en kunde op dit gebied. Daarnaast vinden wij als onderzoekscommissie dat de cultuur zakelijker en professioneler moet worden, zonder de betrokkenheid en het vertrouwen naar leerlingen, ouders en collega’s te verliezen.” De onderzoekscommissie formuleert in haar rapport vijftien aanbevelingen. Visio neemt deze aanbevelingen integraal over en gaat aan de slag met een samenhangend programma van maatregelen. Variërend van betere toepassing van protocollen en strengere screening van nieuwe medewerkers tot uitbreiding van het scholingsprogramma. Daarbij gaat de aandacht niet alleen uit naar de school, maar richt het zich op de gehele organisatie. Om de verbeteringen zo goed mogelijk door te voeren laat Visio zich begeleiden door een specialistisch adviesbureau.
De onderzoekscommissie houdt Koninklijke Visio een indringende spiegel voor van zaken die anders hadden gekund. De conclusies zijn pijnlijk, om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor leerlingen die mogelijk slachtoffer zijn van seksueel misbruik. “Dit raakt medewerkers en bestuur van Visio diep,” zegt de heer Marten de Bruine, voorzitter Raad van Bestuur. “Op veel vlakken gaat het binnen Visio goed, maar op dit punt kan het beter. Dat gaan we ook doen. Er ligt een flinke taak waar we met z’n allen hard aan gaan werken, in samenspraak met de ouders.” Visio is de onderzoekscommissie dankbaar voor de gedegen analyse en de heldere aanbevelingen, omdat deze de organisatie helpen weer vooruit te kijken en de benodigde verbeteringen in beleid, cultuur en gedrag te realiseren.
Veiligheid verbeteren
Door transparantie over de conclusies en aanbevelingen van de commissie wil Visio laten zien dat het lessen trekt en zich committeert aan een organisatiebrede investering in verbetering van de veiligheid voor de kwetsbare kinderen en jongeren. Ouders en andere belanghebbenden mogen Visio daarop aanspreken. Het rapport van de onderzoekscommissie is beschikbaar voor geïnteresseerden. Een papieren versie is op te vragen bij het bestuurssecretariaat, telefoon 088 58 55211.
De ouders van de mogelijke slachtoffers vragen Visio om terughoudend te zijn in de contacten met de pers, omdat het pijnlijk voor hen is hiermee geconfronteerd te worden in de media. In deze afweging heeft Visio besloten geen publiciteit te zoeken buiten de publicatie van deze verklaring op de website en het wellicht beantwoorden van vragen. Visio rekent op begrip hiervoor.
[/responsivevoice]