Wat doet het steunpunt?
Leven met doofblindheid is niet eenvoudig. Vaak heb je daarbij hulpmiddelen nodig. Die hulpmiddelen kunnen heel verschillend zijn. Voor de ene mens is dat extra verlichting in huis, voor de ander is het begeleiding, een geleidehond, een inductiefornuis, een wek en waarschuwingssysteem. Het kan van alles zijn. Over het algemeen kunt u voor dit soort hulpmiddelen ergens een aanvraag doen: bij de WMO voor aanpassingen in huis.
Bij de hulpverlenende instanties zoals kentalis of kalorma voor begeleiding bij het CIZ voor een PGB. Of bij de zorgverzekeraar voor zoiets als een wek- en waarschuwingssysteem. Vaak gaat dat goed, maar soms ook niet. Dan wil het CIZ niet de juiste indicatie geven, vindt een gemeente een huisaanpassing niet nodig of gaat er op andere vlakken iets mis. Op zo een moment kunt u er dan voor kiezen om een bezwaar te schrijven. Als het schrijven van een bezwaarschrift te moeilijk is kunt u daar hulp bij krijgen. Op dat moment kunt u het steunpunt inschakelen.
Hulp
Het steunpunt helpt bij het schrijven van bezwaar. Het steunpunt helpt bij het verwijzen naar de juiste instantie, het steunpunt kan jvertellen wat wel en niet mogelijk is. Het steunpunt houdt ook van uitdagingen: soms lijkt iets echt onmogelijk, en blijkt het later toch te kunnen. En soms is er gewoon domme pech, dan kan iets echt niet. Maar dan heeft u het in elk geval geprobeerd. Ook kan het steunpunt je helpen in sommige gevallen bij het aanvragen van een CIZ- indicatie. Het steunpunt is géén juridische instantie. Maar helpt wel als het nodig is bij bezwaren en hogere beroepen.
Waar kan ik terecht met een juridisch probleem ivm visuele beperking
Wat kunt u nog meer doen bij een
[/responsivevoice]